Telefoon:

+31(0)649518440

Email:

info@hdtlifestyle.nl

Openingstijden:

Op afspraak

Etherische olie wordt op verschillende manieren gewonnen. Essentiële olie met een therapeutisch keurmerk wordt meestal gewonnen door middel van stoomdestillatie. Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De etherische olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water kan de etherische olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water.

De temperatuur en de druk van de stoom moeten precies goed op elkaar afgestemd zijn. Te weinig warmte en druk zorgen ervoor dat er te weinig van de componenten van de essentiële olie vrijkomen; te veel warmte en druk verandert de chemische samenstelling van de olie en daarmee neemt de werkzaamheid ook af.

Een methode die bij bv citrusvruchten gebruikt wordt is *koude persing. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn.

*Er wordt geen hitte gebruikt bij persing, dus dit proces wordt dikwijls koude persing genoemd. Deze manier van extractie wordt exclusief bij Citrus vruchten gebruikt. Bij persing wordt de Zest! gebruikt, de buitenste laag van de schil van de vrucht, om de essentiële olie te verkrijgen. Het fruit wordt eerst door cilinders met scherpe raspen gehaald die de oppervlakte van de schil aanpakken zodat de zakjes met essentiële oliën openen. Water wordt over het fruit gesprayd om de vrijgelaten essentiële oliën te verzamelen. De resulterende waterachtige mix wordt dan gefilterd om alle overblijvende stukjes vruchtvlees of schil te verwijderen en dan gecentrifugeerd om de essentiële olie van water te scheiden. Koude persing geeft als resultaat een essentiële olie met een mooie, prachtige geur.


Certified Pure Tested Grade® (CPTG) essentiële oliën zijn de meest pure en veilige essentiële oliën die op dit moment op de markt beschikbaar zijn. Ze zijn zorgvuldig en vakkundig gedestilleerd uit planten die geteeld en geoogst zijn door ervaren kwekers over de hele wereld. De planten worden op de juiste grondsoort geteeld in een land waar de plant van nature thuishoort en geoogst op het moment dat de plant de hoogste kwaliteit heeft. Hierdoor herkennen zowel ervaren als onervaren gebruikers van essentiële olie meteen de natuurlijke puurheid van essentiële olie voorzien van het CPTG label.

De essentiële oliën waarmee wij werken zijn 100% puur en bevatten geen vulmiddel, kunstmatige ingrediënten en zijn vrij van verontreinigingen zoals pesticiden en andere chemische substanties. Omdat er geen keurmerk bestond is er een eigen keurmerk in het leven geroepen wat verder gaat dan alle bestaande keurmerken. De essentiële oliën waarmee wij werken ondergaan strenge testen die worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij met behulp van massaspectrometrie en gaschromatografie. Hierdoor wordt zowel de zuiverheid als de samenstelling van elke partij essentiële olie gegarandeerd.

De kenmerken van CPTG oliën

  • Ze bevorderen emotionele, lichamelijke en geestelijke genezing.
  • Ze bevatten de regeneratieve, zuurstof verrijkende en immuun versterkende eigenschappen van planten.
  • Ze zijn zo klein in moleculaire grootte dat ze gemakkelijk in de huid doordringen.
  • Ze zijn makkelijk in lipiden (vetachtige stoffen) oplosbaar en kunnen makkelijk door de celwand binnendringen, zelfs als de celwand is verhard door de gevolgen van een zuurstoftekort. In feite kunnen essentiële oliën binnen 20 minuten invloed hebben op elke cel van het lichaam en gemetaboliseerd worden, zoals andere voedingsstoffen.
  • Ze bevatten zuurstofmoleculen die helpen om de tekorten aan voedingsstoffen te transporteren naar de lichaamscellen. Omdat voedingstekort een zuurstoftekort is, begint ziekte wanneer de lichaamscellen door gebrek aan zuurstof de juiste voedingsstoffen niet meer op kunnen nemen. Door het verstrekken van de benodigde zuurstof werken essentiële oliën aan het stimuleren van het immuunsysteem.
  • Het zijn zeer krachtige antioxidanten. Antioxidanten zorgen voor een onvriendelijke omgeving voor vrije radicalen. Zo voorkomen ze mutaties, doordat ze de vrije radicalen opeten als aaseters, wat schimmel en oxidatie in de cellen voorkomt.
  • Ze zijn antibacterieel, antikanker, antischimmel, anti-infectieus, antimicrobieel, antitumoraal, anti parasitair, antiviraal en antiseptisch. Het is aangetoond dat essentiële oliën alle geteste bacteriën en virussen vernietigen, terwijl tegelijkertijd het evenwicht in het lichaam wordt hersteld.
  • Ze ontgiften de cellen en het bloed in het lichaam.
  • Essentiële oliën met sesquiterpeen hebben de mogelijkheid om de bloed-hersenbarrière te passeren waardoor ze effectief zijn bij behandeling van de ziektes Alzheimer, Lou Gehrig, Parkinson en Multiple Sclerose.
  • Ze zijn aromatisch en indien ze verspreid worden in de ruimte zorgen ze voor luchtzuivering: door het verwijderen van metaaldeeltjes en giftige stoffen uit de lucht; door het verhogen van het zuurstofgehalte, ozongehalte en hoeveelheid negatieve ionen in de ruimte. Dit remt de groei van bacteriën, waardoor de geuren van schimmels, sigaretten en dieren geneutraliseerd wordt. Tevens vullen ze de lucht met een frisse, aromatische geur.

CPTG® Testmethoden

dōTERRA’s CPTG Certified Pure Tested Grade®* kwaliteitsprotocol wendt vijf verschillende analytische methoden aan om zeker te stellen dat dōTERRA’s etherische oliën niet alleen puur zijn (de extracten bevatten alleen de snel vervliegende aromatische verbindingen van een plant), maar ook krachtig (bij elke partij hebben de extracten een constante chemische samenstelling). Voor standaardisatie en testen vereist het CPTG-kwaliteitsprotocol het gebruik van onafhankelijke laboratoria.

Test 1: Gaschromatografie;

Nadat de aromatische verbindingen (ook etherische oliën genoemd) zorgvuldig zijn gedistilleerd uit het plantmateriaal, worden de monsters middels een test onderzocht op chemische samenstelling met behulp van gaschromatografie. Bij gaschromatografie worden de snel vervliegende etherische olieverbindingen verdampt en door een lange kolom geleid die gaschromatograaf genoemd wordt. Tijdens de testperiode reizen of ‘elueren’ alle individuele verbindingen met een andere snelheid door de kolom, en worden gemeten zodra ze de kolom verlaten. Met gebruik van gaschromatografie kunnen kwaliteitstechnici bepalen welke verbindingen er in het monster aanwezig zijn en wat het gehalte ervan is, en dat is minstens zo belangrijk.

Test 2: Massaspectrometrie;

Behalve met gaschromatografie, worden etherische oliemonsters tevens middels een test onderzocht op samenstelling met behulp van massaspectrometrie. Bij massaspectrometrie worden de monsters verdampt en vervolgens geïoniseerd, en elke individuele verbinding wordt gemeten op basis van gewicht. Massaspectrometrie biedt extra inzicht in de puurheid van een etherische olie door de aanwezigheid te onthullen van niet-aromatische verbindingen, zoals zware metalen of andere vervuilende stoffen, die te zwaar zijn om door een gaschromatograaf te elueren. De combinatie van gaschromatografie en massaspectrometrie wordt soms omschreven als een GC/MS-test.

Test 3: FTIR-scan (Fourier-transformatie infrarode spectroscopie);

Voor het vulproces worden de etherische oliemonsters vervoerd naar een productiefaciliteit. Voordat het verwerkingsproces een aanvang neemt, wordt de partij etherische olie eerst in quarantaine geplaatst en worden er aanvullende kwaliteitstesten uitgevoerd. Die testen omvatten een FTIR-scan die, net als een GC/SM-test, de samenstelling van het materiaal analyseert. In een FTIR-scan wordt het monster belicht. Gemeten wordt de hoeveelheid licht die door de chemische stoffen van het monster wordt geabsorbeerd. Daarna worden de resultaten vergeleken met een historische database om zeker te stellen dat de samenstellingsnormen worden nageleefd.

Test 4: Microbieel onderzoek;

Voordat de quarantaine van een partij etherische oliën wordt opgeheven, moet de olie worden getest op de aanwezigheid van bio-gevaren zoals bacteriën en schimmels. Bij microbieel onderzoek worden er van elke partij etherische olie monsters genomen die in schaaltjes of op plaatjes worden vermengd met groeimedia. Na een incubatieperiode wordt elke plaat getest op de groei van microben. Deze test wordt uitgevoerd op al het binnenkomende materiaal van de productiefaciliteit en tevens op het eindproduct, om zeker te stellen dat er tijdens het vul- en labelproces geen introductie heeft plaatsgevonden van schadelijke organismen en om de houdbaarheid te garanderen.

Test 5: Organoleptisch onderzoek;

Een organoleptisch of sensorisch onderzoek voegt een menselijk tintje toe aan elke stap van het CPTG-proces voor kwaliteitscontrole. Organoleptisch duidt op die attributen van een etherische olie die getest kunnen worden met smaak, zicht, tast en geur. Van telers en oogstmachines tot chemici die zich bezig houden met etherische oliën, van productietechnici tot de geneeskundigen die gebruik maken van etherische oliën, dōTERRA’s wereldwijde netwerk van etherische olieleveranciers bewaakt zorgvuldig de kwaliteit van elke CPTG Certified Pure Tested Grade etherische olie. De extractie van etherische oliën is een ware kunstvorm, die weliswaar door mechanische analyses kan worden versterkt, maar niet vervangen. De wijsheid en ervaring van de etherische olie-experts van dōTERRA vormen een essentieel onderdeel van de CPTG-norm voor kwaliteitscontrole.

Recommended Articles

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *