De bloed-hersenbarrière is een dik basaalmembraan en bevindt zich tussen het circulerend bloed en het vocht van de hersenen. Dit membraan zorgt dat schadelijke stoffen het hersenweefsel en de hersenvloeistof niet kunnen bereiken. Volgens de Amerikaanse Medische Associatie (AMA) kan alleen een middel dat voorbij gaat aan de bloed-hersenbarrière, ziekten als Alzheimer, Lou Gehring, Parkinson en Multiple Sclerose genezen.

 

Frankinsence en Sandelhout etherische olie bevatten een chemisch bestanddeel, sesquiterpeen, wat het vermogen heeft verder te gaan dan de bloed-hersenbarrière. Hoge niveaus van sesquiterpenen helpen om de hoeveelheid zuurstof te vergroten in het limbisch systeem van de hersenen, met name rond de pijnappelklier en de hypofyse. Dit leidt tot een toenemende aanmaak van antilichamen, endorfine en neurotransmitters.

 

In het limbische systeem van de hersenen bevindt zich ook de amygdala, een klier die een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en oplossen van emotionele trauma’s. Deze klier reageert op onze zintuiglijke waarneming en zou je kunnen zien als een emotionele rookmelder.

 

Ontspanning en veiligheid is in basis verbonden met vertrouwde geuren (denk aan baby’s of jonge dieren die sterk reageren op de moedergeur). De meest basale vorm om de amygdala te stimuleren om weer op ‘uit’ te gaan is daarom via geur of het gevoel voor geur. Vervolgens kan de vastgehouden stress geleidelijk los gelaten worden. Dit betekent dat essentiële oliën een krachtige sleutel kunnen zijn om emotionele trauma’s te helpen loslaten.disclaimer:

Deze website is informatief van aard en de administrators nemen geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van de posts die worden gedaan. Deze pagina is niet bedoeld om diagnoses te doen, ziekten vast te stellen of claims te doen ter genezing van ziektes. De reacties en informatie hier gepost door de lezers en administrators van deze website is geenszins bedoeld als vervanging voor medische raad van professionele artsen. Iedereen die aan een ziekten of verwondingen lijdt, dient een gekwalificeerde arts te raadplegen.