Etherische olie wordt op verschillende manieren gewonnen. Essentiële olie met een therapeutisch keurmerk wordt meestal gewonnen door middel van stoomdestillatie. Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De etherische olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water kan de etherische olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water. 

 

 

De temperatuur en de druk van de stoom moeten precies goed op elkaar afgestemd zijn. Te weinig warmte en druk zorgen ervoor dat er te weinig van de componenten van de essentiële olie vrijkomen; te veel warmte en druk verandert de chemische samenstelling van de olie en daarmee neemt de werkzaamheid ook af.

 

Een methode die bij bv citrusvruchten gebruikt wordt is *koude persing. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn.

 

 

*Er wordt geen hitte gebruikt bij persing, dus dit proces wordt dikwijls koude persing genoemd. Deze manier van extractie wordt exclusief bij citrus vruchten gebruikt. Bij persing wordt de zest gebruikt, de buitenste laag van de schil van de vrucht, om de essentiële olie te verkrijgen. Het fruit wordt eerst door cilinders met scherpe raspen gehaald die de oppervlakte van de schil aanpakken zodat de zakjes met essentiële oliën openen. Water wordt over het fruit gesprayd om de vrijgelaten essentiële oliën te verzamelen.  De resulterende waterachtige mix wordt dan gefilterd om alle overblijvende stukjes vruchtvlees of schil te verwijderen en dan gecentrifugeerd om de essentiële olie van water te scheiden. Koude persing geeft als resultaat een essentiële olie met een mooie, prachtige geur.disclaimer:

Deze website is informatief van aard en de administrators nemen geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van de posts die worden gedaan. Deze pagina is niet bedoeld om diagnoses te doen, ziekten vast te stellen of claims te doen ter genezing van ziektes. De reacties en informatie hier gepost door de lezers en administrators van deze website is geenszins bedoeld als vervanging voor medische raad van professionele artsen. Iedereen die aan een ziekten of verwondingen lijdt, dient een gekwalificeerde arts te raadplegen.