Essentiële oliën worden toegepast om ons emotionele en fysieke welzijn te bevorderen. Alle oliën zijn in meer of minder mate antiseptisch en antibacterieel. Ze kunnen in een breed scala worden gebruikt als enkelvoudige essentiële olie of als mengsel van essentiële oliën, al naar gelang je eigen wensen en toepassing.

 

Essentiële oliën zijn eenvoudig in gebruik en brengen tegelijkertijd diepgaande veranderingen in het lichaam teweeg. Er is veel literatuur beschikbaar over de therapeutische toepassingen van essentiële oliën. 

 

Omdat ieder lichaam anders is en iedereen anders reageert blijft het belangrijk je eigen reacties te volgen en ervaring te ontwikkelen wanneer en hoeveel gebruik van essentiële oliën voor jou functioneel is. Essentiële oliën worden meestal op drie verschillende manieren gebruikt: Aromatisch, direct op de huid of inwendig


Aromatisch gebruik:(A)

Ons waarneming van geur heeft sterk invloed op ons lichaam en onze emoties, vaak gebeurt dit ook nog onbewust. Het stimuleert de hormonen, de aanmaak van neurotransmitters en beïnvloedt de metabolische processen. Aromatherapie is gebaseerd op de voorspelbare reactie van het menselijk lichaam, in het bijzonder op specifieke zintuiglijke prikkels. Sommige essentiële oliën die in de lucht worden verspreid werken zeer stimulerend, terwijl andere meer kalmerend en rustgevend werken. Naast de emotionele voordelen kan het aromatisch verspreiden van essentiële oliën d.m.v. een diffuser de lucht zuiveren van ongewenste geuren en micro-organismen. Voor het verdampen van essentiële oliën wordt een diffuser geadviseerd die werkt met een lage warmte; deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie niet beschadigd raakt. Essentiële olie kan ook worden gebruikt voor het reinigen van wasgoed of als schoonmaakmiddel.


Direct aanbrengen op de huid:(T)

 

Vanwege de natuurlijke moleculaire samenstelling zijn essentiële oliën veilig voor de huid en worden ze gemakkelijk door de huid opgenomen. Wanneer men essentiële olie plaatselijk op de huid aanbrengt kan men vrijwel direct de voordelen hiervan ervaren.

 

Essentiële oliën hebben herstellende en kalmerende eigenschappen, zijn van natuur desinfecterend en worden veel gebruikt bij massage- en schoonheidsbehandelingen.

 

De chemische structuur van essentiële olie zorgt ervoor dat ze gemakkelijk via de huid wordt opgenomen in de bloedbaan. Dit geeft ook inwendig enorme voordelen voor het hele lichaam.

 


Inwendig gebruik:(I)

 

Essentiële oliën kunnen ook als voedingssupplementen worden gebruikt om zo ondersteuning te geven aan onze gezondheid. Ingenomen in een capsule of verwerkt in eten of drinken.

 

Sommige essentiële oliën hebben krachtige antioxiderende eigenschappen en helpen het vermijden van overmatige ontstekingsreacties in de cellen. Een groot aantal essentiële oliën wordt algemeen beschouwd als veilig voor inwendig gebruik, maar sommige oliën mogen niet worden ingenomen.disclaimer:

Deze website is informatief van aard en de administrators nemen geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van de posts die worden gedaan. Deze pagina is niet bedoeld om diagnoses te doen, ziekten vast te stellen of claims te doen ter genezing van ziektes. De reacties en informatie hier gepost door de lezers en administrators van deze website is geenszins bedoeld als vervanging voor medische raad van professionele artsen. Iedereen die aan een ziekten of verwondingen lijdt, dient een gekwalificeerde arts te raadplegen.